Zo maakt u zelf kaarsen

Zo maakt u zelf kaarsen

Zelf kaarsen maken is makkelijk

Het maken van kaarsen is naast het dat het zeer eenvoudig om te doen, vooral ook een hele leuke hobby of bezigheid. U kunt er veel creativiteit in kwijt en kunt allerlei mogelijkheden proberen aangezien u met kaarsenwas ontzettend veel verschillende dingen kan doen. Echter wijzen wij u wel op een aantal voorzorgsmaatregelen welke van belang zijn alvorens u van start gaat met zelf kaarsen maken.

 

Maatregelen voorafgaand aan kaarsen maken

Zorg er allereerst voor dat uw werkplek schoon en leeg is en dat u alle benodigheden bij de hand heeft of klaar heeft liggen. Houd daarbij de gietvormen, pannen en andere werktuigen altijd goed schoon en maak eventueel gemorste kaarsenwas direct schoon. Als u paraffine morst, laat dit dan eerst even opdrogen alcorens u het gemakkelijk verwijderd.

 

Als er per ongeluk kaarsenwas op stof (kleren) terecht komt, kunt u dit het beste verwijderen door er bijvoorbeeld WC-papier of een oude (zak)doek overheen te leggen en de was met een warme strijkbout eruit strijken.

 

Zorg er voor dat de paraffine bij het verwaremen niet te heet wordt, de kaarsenwas kan namelijk net als olie vlam vatten. Wij adviseren dan ook altijd gebruik te maken van een thermometer, want u kunt met het blote oog nimmer vast stellen hoe heet de verwarmde paraffine is. Ga daarbij altijd voorzichtig te werk en laat de thermometer geleidelijk in de hete was zakken.

 

Voorkom in ieder geval altijd dat de paraffinne heter wordt dan 150 graden celsius, het beste is deze niet te verwarmen boven de 90-100 graden! De paraffine gaat roken als deze te heet is. Mocht dit wel gebeuren, schakel dan direct de warmtebron uit en laat de kaarsenwas afkoelen. Als de paraffine vlam heeft gevat is het zaak om er in ieder geval nooit water op te gooien, aangezien u daar een steekvlam mee creerd. Doof de eventuele vlamen met een deksel of deken.

Reacties

 1. Hans Bosboom Hans Bosboom

  Ik heb tot nu toe met siliconen mallen gewerkt.
  Tot nu toe, ik heb een plastic gotische bogen en spiraal piramide ontvangen.
  Als het kaarsvet gestold is, hoe doe je kaars uit de mal verwijderen.
  Vriendelijk groet,
  Hans Bosboom

 2. Chantal Kras-Butter Chantal Kras-Butter

  Welke was gebruikt u? Meestal als u het een dag laat staan komt de kaars wel uit de mal. Soms moet u wat druk uitoefenen op de mal om de kaars los van de mal te krijgen. Mocht dat niet lukken kunt u de kaars ook 15-30 minuten buiten in de kou zetten (of in de vriezer als het warm buiten is).

 3. Joke de Winter Joke de Winter

  Vraag: hoe lang moet het kaarsvet afkoelen in de mal en hoe krijg ik de kaars uit de mal ?
  Alvast dank!
  Joke

 4. FRANS VAN HAASTER FRANS VAN HAASTER

  heel fijn dat ik nu een side heb gevonden met tips voor het gieten heel erg bedankt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »