Is het branden van kaarsen binnenshuis ongezond?

Het branden van kaarsen binnenshuis veroorzaakt niet per direct een slechter binnenklimaat, mits er voldoende geventileerd wordt. Brand kaarsen met mate.

Is het branden van kaarsen in huis ongezond?

De lucht bevat eigenlijk altijd fijnstof!

 

Zo af en toe vang je eens wat op waarvan je denkt: is dut nu waar of niet waar? Zo zijn namelijk mensen die bijvoorbeeld beweren dat kaarsen vervaardigd van soja of bijenwas gezonder zijn dan kaarsen die gemaakt zijn van paraffine. En er zijn tevens ook mensen die ervan overtuigd zijn dat het branden van kaarsen hoe dan ook hartstikke ongezond is. Maar hoe zit dit nu echt?
 

De meeste kaarsen die doorgaans te koop aangeboden worden bestaan uit een mengsel van paraffine en stearine, plus een lont van katoen. Soms is daar nog wat bijenwas aan toegevoegd. Daarnaast zijn er kaarsen van natuurlijke ingrediënten: bijenwaskaarsen, sojawaskaarsen, koolzaadwas-kaarsen en raapzaadwas-kaarsen.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Een dagblad deed een aantal jaar geleden al navraag bij Ad Ragas, hoogleraar Milieu-natuurwetenschappen bij de Open Universiteit en verbonden aan de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij gaf aan dat een stof als tolueen pas bij relatief hoge concentraties toxisch is. Die concentraties worden niet bereikt door het verbranden van een kaars. Waarschijnlijk is bij het branden van kaarsen alleen de uitstoot van fijnstof relevant. Die kleine stofdeeltjes veroorzaken het grootste gezondheidseffect. Niet alleen kaarsen, maar ook tabaksrook, een open haard, koken op gas en zelfs wokken op hoog vuur geven fijnstof af.
 
Volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, is er maar een vuistregel: bij het branden van kaarsen komen áltijd schadelijke stoffen vrij. En nee, daarbij maakt het dus niet uit of je een bijenkaars, een sojakaars of een paraffinekaars brandt. Kaarsen branden veroorzaakt nu eenmaal fijnstof en als je daar gevoelig voor bent, kan fijnstof luchtwegproblemen veroorzaken.
 
In Nederland is nog niet echt uitvoerig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van het branden van kaarsen op de gezondheid van de mens. Wel hebben Brunekreef en zijn collega’s al eens gekeken naar de luchtkwaliteit in verschillende woningen. Daaruit is gebleken dat de proefpersonen die in huis kaarsen brandden, meer waren blootgesteld aan roet en stikstofdioxiden. Het verschil lag ergens tussen de 10 en 20 procent, dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de bijdrage van 'meeroken' aan de persoonlijke blootstelling. 
 

Fijnstof

De lucht in je huis bevat eigenlijk altijd fijnstof. Is het niet van de houtkachel, dan is het wel van het gasfornuis en is het niet van het gasfornuis dan is het wel van wokken op hoge temperaturen. Wel spreekt het uiteraard voor zich dat er in een huis vol brandende kaarsen veel meer fijnstof door de lucht verspreid wordt dan in een huis waarin slechts een paar kaarsen zijn aangestoken. Verder is het goed je te realiseren dat je ook buiten altijd fijnstof inademt: daar zijn het onder meer het verkeer en de industrie die fijnstof veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de uitlaatgassen en de verbranding bij de diverse industriële gebieden. 

 

Giftig?

En hoe zit het dan met de giftige stoffen die vrijkomen bij het branden van een ‘gewone’ kaars? Een stof als tolueen klinkt toch bepaald niet ongevaarlijk… En inderdaad, er komen giftige stoffen vrij bij het branden van een kaars. Maar… de concentraties die vrijkomen zijn veel te laag om enigszins gevaarlijk te zijn. Tolueen bijvoorbeeld is pas giftig bij hoge concentraties, concentraties die je bij het branden van enkele kaarsen echt niet haalt.

 

Puur natuur of toch niet?

Dan nog even iets verteleen over de bijenwaskaars, de sojawaskaars en de kool- en raapzaadwas-kaars. Voor de teelt van soja wordt veel (regen)woud gekapt. Ook wordt soja maar al te vaak met bestrijdingsmiddelen behandeld. En omdat sojawas erg zacht is, wordt er veelal palmolie aan de kaarsen aan toegevoegd. Verder is het goed je te realiseren dat de meeste sojaproducten uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd.

Voor kaarsen gemaakt van koolzaadwas of raapzaadwas geldt min of meer hetzelfde. Het zijn gewassen die - zeker in de Verenigde Staten - veelvuldig met bestrijdingsmiddelen worden behandeld.

Kaarsen van echte bijenwas kun je het beste rechtstreeks bij een imker kopen. In de winkel vind je ook bijenwaskaarsen, maar aan die kaarsen is soms nog paraffine of stearine toegevoegd.

 

 

Al onze kaarsen van De Kaarswinkel worden ambachtelijk en met de hand gemaakt en bestaan uit paraffine en stearine, dit voor een betere brandeigenschap en langere levensduur.

 

Mocht naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben vernemen wij dat uiteraard graag van u.

 

Reacties

  1. Chantal Kras-Butter Chantal Kras-Butter

    Beste Jolanda,

    In het artikel staat vermeld dat er bij de productie van sojawas vaak middelen worden gebruikt en er voorheen bossen zijn gekapt voor de verbouwing ervan. Echter betekent dat niet direct dat de sojawas die wij verkopen daar ook mee in verband gebracht kan worden.
    De sojawas van NatureWax® is gemaakt van hernieuwbare plantaardige bronnen die sneller kunnen worden aangevuld dan veel alternatieve bronnen, wat zorgt voor een betrouwbare toeleveringsketen op de lange termijn.

  2. Jolanda Jolanda

    In het artikel staat dat voor soyateelt veel (regen)woud wordt gekapt en dat er veel bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt wordt gebruikt, juist ook bij Noord-Amerikaanse soya (en kool-en raapzaad). Maar jullie verkopen toch ecologische soyawas, kool- en raapzaadwas? Dus bij de teelt geen bestrijdingsmiddelen en verantwoorde omgang met de bodem en omgeving. Of hier toch wel? Dan is de term ecologisch misleidend.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »