Zelf Kaarsen maken? Veiligheid voorop!

Zelf Kaarsen maken? Veiligheid voorop!

Zelf je eigen kaarsen maken is erg leuk. Heel belangrijk is dat je goed op je veiligheid let, zeker als er kleine kinderen mee gemoeid zijn.Zelf kaarsen maken

Het maken van kaarsen is erg leuk om te doen maar kan ook gevaarlijk zijn, zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn of graag willen mee helpen met kaarsen maken. Lees daarom eerst zorgvuldig de onderstaande tips goed door om ongelukken te voorkomen. Tevens zal het u enigszins helpen om uw schoonmaakklus nadien tot een minimum te beperken, aangezien kaarsen maken gepaard kan gaan met een kliederboel.

 

Adviezen

Als u zelf kaarsen gaat maken is het goed om onderstaande punten in overweging te nemen en onze adviezen toe te passen:

 1. Draag enigszins oude kleding, indien kaarsvet op uw kleren terecht komt kan dit lastig te verwijderen zijn en kan het (vet)vlekken achterlaten;
 2. Dek de werkomgeving (werkblad) af met een paar oude kranten en bedek eventueel het onderliggende tapijt;
 3. Houd tevens een stapel oude kranten bij de hand, deze kunnen namelijk altijd van pas komen indien u morst. Daarmee kunt u de kaarsenwas snel verwijderen door met een krant te deppen;
 4. Zorg er voor dat u voldoende ruimte hebt en houd uw werkplek altijd netjes en schoon;
 5. Leg alle benodigde materialen en eventuele gereedschappen klaar voor gebruik alvorens u begint;
 6. Houd alle gereedschappen schoon en doe materialen die u niet (meer) nodig hebt in bijvoorbeeld bakken of dozen, dit voorkomt dat er vuil en stof bij kan komen. U kunt de volgende keer direct weer aan de slag.

 

Het gebruik van kaarsenwas

Wanneer u paraffine of kaarsenwas gebruikt, behandel deze vloeistof net alsof u te maken heeft met hete olie. Zolang de paraffine onder de 100°c blijft is de was volkomen veilig, maar zodra de temperatuur hoger wordt dan 100°C kan deze vlam vatten!

Plaats daarom altijd een thermometer, bijvoorbeeld een vleesthermometer, aan  het begin van het smeltproces in de pan (au bain marie). Hierdoor kunt de temperatuur te allen tijden nauwkeurig in gaten houden en aflezen. Zo voorkomt u oververhitting van de paraffine. Tevens weet u dan ook precies wanneer u de gewenste temperatuur heeft bereikt om de was te gieten.

Wij adviseren u tevens nooit een pan met hete kaarsenwas onbeheerd (op het vuur) te laten staan. Als de paraffine oververhit raakt gaat deze roken en scherp ruiken. Als dit gebeurt, zet dan snel het vuur uit en het de pan van het gas. Laat de was afkoelen alvorens u weer verder gaat!

.

Indien het toch fout gaat!

 1. Doe het vuur onmiddellijk uit;
 2. Laat de pan staan waar hij staat;
 3. Doof eventuele vlammen met de deksel van de pan of leg een vochtige doek/theedoek over de pan;
 4. Probeer in géén geval te blussen met water - dan bestaat de kans op een steekvlam - en zal het vuur zich enkel verder verspreiden.

.

Klaar met kaarsen maken, maar dan?

Indien u klaar bent met u werkzaamheden en u heeft nog gesmolten kaarsenwas over, giet dit dan nooit door de gootsteen. Daardoor kan de afvoer verstopt raken met alle kosten van dien.

U kunt beter de was op een oude bakplaat gieten en er bijvoorbeeld blokjes van snijden om zodoende mozïek kaarsen van te maken. Hiermee zorgt u er voor dat er niets verloren gaat, wat uiteraard weer goed voor het milieu is.

U kunt desgewenst de overtollige was ook in een leeg melkpak gieten en deze zodra de was gestolt is in de vuilnisbak gooien.

.

Gemorste kaarsenwas

- was op tapijt of kleding terecht gekomen?

Schraap de overtollige was van het oppervlak af en verwijder de rest door een stuk keukenpapier op de vlek te leggen. Ga er vervolgens met een heet strijkijzer overheen, u hoeft er enkel op te drukken. Dit zorgt er voor dat de rest van de kaarsenwas in het keukenpapier trekt. De vlek zou als het goed moeten zijn verdwenen. Mogelijk dat u het nog schoon maakt met wasmiddel c.q. schoonmaakmiddel.

- was op plastic of metaal

Indien mogelijk legy u het voorwerp waasrop de was is terechtgekomen een uur in de vriezer. De was zal daardoor afkoelen en is breekbaar geworden. U kunt het hierdoor nu gemakkelijk verkruimelen. Tevens kunt u het voorwerp ook in heet water dompelen, zodoende zal de kaarsenwas smelten en naar het oppervlak drijven.

- kleine hoeveelheid gemorst

Indien u slechts een klein beetje was heeft gemorst, kunt u ook gebruik maken van kleurloze spiritus of terpentine. Verwijder de was als het koud en droog geworden is. Dep de plek droog met een oude doek of gebruik keukenpapier. U zal zien dat de kaarsenwas hiermee gemakkelijk verdwijnt. Gebruik echter enkel deze vloeistoffen op plekken waar deze tegen bestand zijn, anders bestaat de kans dat er vlekken ontstaan, bijvoorbeeld op gelakt hout.

.

Reacties

 1. Chantal Kras-Butter Chantal Kras-Butter

  Hallo,

  Dat is geen enkel probleem. Het kan alleen wel zijn dat de restjes uit verschillende soorten was bestaan. De ene bijvoorbeeld van paraffine en de ander van 100% stearine. Dat kan de verhoudingen dan verstoren. Derhalve wordt vaak oud met nieuwe was gemengd, meestal 50-50.

 2. Derk Derk

  Goedendag,
  Ik heb jarenlang oude restjes kaars bewaard. Kan het kwaad als deze gemengd worden?
  Met vriendelijke groet,

  Derk Swets

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »