Nieuwsbulletin van de Kaarswinkel


1 september 2012

Najaar 2012 (Kerst)

Het is weer begin september en we kunnen buiten nog genieten van een mooie nazomer. U kunt het zich wellicht haast niet voorstellen, maar wij zijn wij al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de feestdagen aan het einde van 2012 en dan speciaal de kerstdagen.
 
Op dit moment zijn wij druk bezig met het zelf vervaardigen van onze ambachtelijke kaarsen speciaal ten behoeve van de feestdagen. Wij zijn voornemens dit jaar speciaal voor de feestdagen een flink aantal nieuwe kaarsen op te nemen in ons assortiment. Deze kaarsen zijn uitermate geschikt om cadeau te doen met Sinterklaas of met Kerst. Altijd een leuk cadeau voor onder de kerstboom. Natuurlijk ook erg leuk om te krijgen!

Kijk voor onze najaarcollectie bij KERST 2012 en vind hier onze speciale selectie kaarsen welke u interieur prachtig zullen transformeren in de kerstsfeer of welke u cadeau kan doen aan uw dierbaren.

___________________________________________________________________________________________________________

16 januari 2012

Artikel uit de "oude doos"

Kaarsenmaker

Oude kaarsenmakerAnders dan de kaarsengieter vervaardigde de kaarsenmaker getrokken kaarsen. "De getrokken kaarsen worden vervaardigd door eenige dubbele pitten, over een stok te hangen en vervolgens eenige malen in het gesmolten vet te dompelen. Is eenmaal een begin gemaakt dan worden de pitten telkens weer in het vet gedompeld en daar weer uitgetrokken. Ze nemen dan aan hun oppervlak telkens een laagje vet mee dat in de lucht snel stolt. De bewerking werd zo lang herhaald tot de kaars door ringvorming dik genoeg was geworden. Vroeger wist men nog geen goede pit te maken. Men maakte deze van vlas. Deze vlaspitten noemde men ook kaarsgaren of lemmet. De verkoolde pit werd te lang en moest worden afgeknipt of 'gesnoten'. De Franse geleerden Gay Lussac en Chevreul, die stearine wisten te maken uit dierlijke vetten en die daarop in 1825 octrooi namen, ontwierpen een nieuwe weefmethode voor de pit, waardoor de snuiter overbodig werd. Elders werd de uitvinding van de gevlochten katoenen pit, geïmpregneerd in een oplossing van boorzuur of ammonium- fosfaat toegeschreven aan Cambacérès.
Oude kaarsenproductie
Als men de illustratie uit de encyclopedie van Diderot en D'Alembert bekijkt, krijgt men de indruk dat beide vormen van kaarsenfabricage althans ten dele in één bedrijf plaats vonden. In ons land was het kaarsen maken vaak in handen van zeepzieders.
Dit ambacht werd in Amsterdam uitgeoefend in gildeverband binnen het Gilde der Kleinkramers. De gebroeders N.D. en M. Brandon, die in 1839 te Amsterdam, een fabriekje, waar was werd gebleekt en waar ook waskaarsen werden vervaardigd, overnamen, zetten het bedrijf voort onder de naam 'De Bijenkorf. Zij richtten dit bedrijf in voor de fabricage van stearinekaarsen en waren daarbij de eersten die de nieuwe grondstof in ons land invoerden.
De meisjes en vrouwen die omstreeks 1900 op de Waskaarsenfabriek werkten, werden de Waspitten genoemd.

Literatuur:
WNT, J.W. Petersen en W. Zondervan, Oude ambachten en bedrijven achter Rijn en IJssel, Zutphen 1972.
H.J.M. Roetemeijer, Ons Amsterdam, nov. 1970, pag. 322-328, Wasblekerij 'De Honingbij' en Koninklijke Waskaarsenfabriek.


                                                                                                                                                                             

9 augustus 2011

Een aandenken voor iedereen

 

We hebben allemaal wel eens  van die ontmoetingen die we niet snel vergeten. In het dagelijkse privé-leven, en soms ook in het zakenleven. Een ontmoeting die anders was dan andere en waardevoller was dan andere ontmoetingen. Een mooie manier om iemand te tonen dat je het contact gewaardeerd hebt is om een geschenk te geven. Klein of groot, een geschenk is een mooie verrassing en een blijk van waardering.

 

Alle soorten maten

Relatiegeschenken zijn er in alle soorten en maten, en het is dan ook vaak niet eenvoudig om een keuze te maken. Er zijn hele exclusieve relatiegeschenken, maar ook hele simpele kleine relatiegeschenken. Allemaal met dezelfde functie: iemand iets van jou of jouw bedrijf meegeven. Wil je iemand een warm hart toedragen, is een kaars bijvoorbeeld een mooie keuze. Een kaars staat voor sfeer en warmte.

 

Exclusief of klassiek

Er zijn ook zeer exclusieve relatiegeschenken op de markt. Denk bijvoorbeeld aan design uurwerken of vazen, ontworpen door specifieke kunstenaars. Een mooie blijk van waardering voor het goede contact met een zakenrelatie. Goedkopere varianten zijn uiteraard de klassieke balpen of de welbekende sleutelhanger. Een balpen met een opdruk van jouw eigen bedrijf is vaak een leuke en laagdrempelige methode om iemand iets mee te geven.

 

Duurzame geschenken

Ten slotte zijn er ook veel mogelijkheden wat betreft duurzame of fair trade geschenken. Een relatiegeschenk dat CO2 vriendelijk is, is zo direct een boodschap dat jouw bedrijf ook denkt aan de toekomst van onze aarde. Een toekomst met mooie producten voor ons, en onze kinderen.

 

 

                                                                                                                                                                             

 

 27 juli 2011  


Dit is onze nieuwe “nieuws-item” van de Kaarswinkel. Wij zullen hier regelmatig nieuws vermelden omtrent bijvoorbeeld ons nieuwe assortiment kaarsen, aankomende kortingen bij bestellingen en nog veel meer. Dit is vooral bedoeld om klanten te informeren over de vele veranderingen die wij ondergaan. De Kaarswinkel is constant bezig te verbeteren en wij breiden dan ook regelmatig ons assortiment kaarsen uit.

 

Wij zullen ons in de nabije toekomst meer gaan richten op de bijbehorende producten van kaarsen. Denk hierbij aan een uitbreiding van het aantal kaarsenplateaus of waxinelichthouders. Tevens zullen wij vrij spoedig meer kaarsen in ons assortiment opnemen die u niet vaak tegenkomt. Wellicht ook wel nergens anders te koop.

 

Indien het zover is zullen wij u via ons nieuwe “nieuws-item” hier van te voren proberen in te lichten, zodat u weet waar wij van de Kaarswinkel mee bezig zijn.

 

Heeft u trouwens vragen of opmerking over onze site of kaarsen, meld het ons dan. Dit kunt via [email protected] doen en dat stellen wij zeer op prijs.

Het kan zijn dat u toevallig opzoek bent naar een bepaalde soort kaars en deze niet kunt vinden bij ons huidige kaarsen aanbod, laat het ons dan weten want wij kunnen u wellicht verder helpen. Aangezien wij al onze kaarsen zelf maken, is er vrij veel mogelijk en kunnen wij wellicht speciaal voor u een kaars maken. Dit kan dan allemaal in goed overleg.

    

Tot zo ver ons eerste item in de nieuwsrubriek van de Kaarswinkel. Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »