Zelf kaarsen maken, maar hoe?

 

Kaarsen maken

Met een klein beetje doorzettingsvermogen is het voor iedereen mogelijk om een mooie kaars te maken!!

Het is niet alleen leuk om te doen, maar u kunt daarna zelf uw eigen gemaakte kaarsen opbranden of wellicht als cadeau aan iemand weggeven. Zodoende bent u in staat om een kaars als heel origineel kado zelf voor iemand te vervaardigen.

Kijk dus binnenkort nogmaals op ons kaarsenblog voor het item "Zelf kaarsen maken" welke wij op dit moment op de achtergrond aan het voorbereiden zijn.

Wij hebben tevens alle benodigdheden in het assortiment voor het zelf maken van kaarsen. Zo is het voor iedereen mogelijk om vanuit eigen huis kaasen te maken. Houdt ons assortiment goed in de gaten want regelmatig voegen wij leuke en interessante producten toe.

 

Zelf je eigen kaarsen maken

Kaarsen die branden bieden licht en vooral warmte en gezelligheid. Kaarsen kan je kopen in alle vormen, kleuren en geuren zoals in onze kaarsenwinkel. Het is natuurlijk ook mogelijk om het zelf kaarsen te maken. Het is wellicht zelfs veel leuker om zelf kaarsen te maken zodat u uw creativiteit er in kwijt kan. Er is niets leukers dan zelf een mooie kaars te maken en deze later schitterend te zien branden op uw tafel of dressoir. De Kaarswinkel heeft het een en ander voor u op een rijtje gezet om u zodoende wegwijs te maken in het zelf kaarsen maken.

Allereerst dient u er voor te zorgen voordat u kaarsen   gaat maken dat uw werkgebebied goed is afgedekt met eventueel oude kranten of papier. Werken met kaarsvet kan namelijk voor veel rommel zorgen en vervelende vlekken achterlaten op bijvoorbeeld uw tafel. Dus pas goed op voordat u aan de slag gaat met uw eerste zelf gemaakte kaars!!

 

Benodigdheden voor kaarsen maken

 

  • Bewaar de restjes van oude kaarsen
  • Grote "oude" pan
  • Een kan, pot of schaal die in de pan past
  • Metalen lepel
  • Vormpjes (mallen)
  • Lont of kaarsenpit
  • Schaar, tape, oude kranten (om onder de mallen te leggen)
  • Was
  • Kleurstoffen, geurstoffen en andere versieringen naar keuze voor de kaarsen
  • Thermometer (keuken)

 

Restjes bewaren van oude kaarsen
Als je stompjes van oude kaarsen bewaart, kan je ze gebruiken om nieuwe kaarsen te maken. Op deze manier gaat er niets verloren van de gebruikte kaarsen en heb je al meteen een goede basis voor een mooie "nieuwe" kaars. Oude was gebruiken om kaarsen te maken kan, maar het is beter om steeds één helft nieuw materiaal (paraffine) toe te voegen aan een nieuw te maken kaars. Bij dit totaal moet je ook nog 10% stearine als grondstof toevoegen om de kleuren goed bij elkaar te houden en er voor te zorgen dat de kaars goed uit de mal verwijderd kan worden indien deze is uitgehard. Indien nodig kan je ook nog wat nieuwe kaarsen kleurstof toevoegen. Al deze zaken zoals de paraffine, stearine en de kleurstoffen zijn te vinden in een betere hobbyspeciaalzaak. (Binnen aanzienbare tijd zullen wij een kleinschalig assortiment opnemen van benodigdheden voor zelf maken van kaarsen.)

Lont of kaarsenpit
Lonten welke u nodig heeft bij het maken van kaarsen kunt u eveneens kopen bij de hobbyspeciaalzaak. Maar het lont kan men ook zelf maken van stevige katoen. Bijvoorbeeld waar je rollades mee opbindt. Gebruik dunne katoen voor dunne kaarsen en dikkere voor bredere kaarsen.

De was smelten
Smelt de was (de oude kaarsstompen, de paraffine en stearine) Au bain-marie. Dit doe je door de bodem van de pan met een laagje water te vullen en dit op te warmen. In dit warme water plaats je de kan of schaal met de stukjes was erin. Smelt nooit de was rechtstreeks op het vuur. Laat de kaarsenwas voorzichtig, maar volledig smelten.

Let op!!
Een magnetron is ongeschikt voor het smelten van kaarsen. Doe dit dus vooral niet!

In kaarsenmallen of vormen gieten
Deze kaarsenmallen of vormen kan je kopen in de speciaalzaken, maar je kan ze ook zelf maken van bijvoorbeeld lege melkpakken, toiletrollen, blikjes, waspoederdozen enz. Als je dit soort materialen gebruikt om kaarsne te maken, zorg er dan steeds voor dat ze aan de onderkant goed afgeplakt zijn want anders lekt de was er doorheen.

De mal die u gaat gebruiken om een kaars te maken moet nu natuurlijk eerst en vooral voorzien worden van een lont. Bij de mallen die je koopt is er meestal al een uitsparing voor de lont gemaakt. Bij de zelfgemaakte mallen bevestig je de lont met plakband in het midden van de bodem van de mal.

Om ervoor te zorgen dat de lont in de zelfgemaakte mallen goed omhoog blijft staan kan je een potlood horizontaal op de mal leggen, draai rond dit potlood het stukje lont dat boven de mal uitsteekt en zorg ervoor dat het mooi in het midden hangt.
Pas als dit alles achter de rug is, kan je de gesmolten was in de mallen gieten. Let goed op dat het lont mooi in het midden blijft hangen.

Bij het stollen van de kaarsen-compositie ontstaat een 'krimp-put' rond de wiek. Deze moet 'doorprikt' worden, om de lucht uit te kaars te laten ontsnappen en daarna wordt de kaars 'opgegoten' danwel bijgegoten.
Laat de was in de mallen nu afkoelen en hard worden, als ze voldoende afgekoeld zijn en je kunt ze met de hand vastnemen en kun je ze uit de mal halen.
Knip de lont van de kaars af tot op de juiste hoogte. 1 cm. is voldoende voor een kaars.

 

Kaarsen-gel
In de plaats van was kan men ook kaarsen-gel gebruiken. Met deze kaarsen-gel is het zelfs nog eenvoudiger om kaarsen te maken. Deze gel is eveneens verkrijgbaar in de hobbyzaken. De keuze tussen kaarsen van gel of van was hangt af van persoon tot persoon, smaken verschillen nu eenmaal.

Bij de gel-kaarsen wordt ook hier de gel au bain-marie gesmolten. De lont moet worden bevestigd aan de onderkant en in het midden van een glazen potje. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een goede lijm of een druppeltje vloeibare gel of misschien is het eenvoudiger om een glazen potje aan te schaffen waar er al een wiek aan bevestigd is met een metalen ringetje zoals bij de theelichtjes.
Wanneer de gel volledig gesmolten is, dan laat u ze best eventjes afkoelen en pas dan kan het mengsel in het glas gegoten worden.


Wanneer er luchtbellen in de gel-kaars zichtbaar zijn na het schenken dan kunt u deze met een föhn of verfbrander gemakkelijk verwijderen door er even de hete lucht overheen te laten gaan. De bellen aan het oppervlak springen dan kapot en lossen op.

Met deze gelkaarsen kunt u verschillende kanten op. In sommige winkels zie je vaak kaarsen staan met luchtbelletjes in een champagneglas of bierglas, deze effecten kunt u bekomen door de nog warme kaarsen-gel op te kloppen met een mixer of garde tot u een schuimend mengsel bekomt.
Ook kan kaarsen-gel in een vaste vorm worden verknipt: bijvoorbeeld in blokjes die u dan in  vloeibare gel legt (ijsblokjes effect).

Geuren en kleuren
In de speciaalzaken zijn kleurpillen voor kaarsen te koop die worden toegevoegd aan de gesmolten was. Zo kan je experimenteren met verschillende kleuren.
Voor wat de geurstoffen betreft voor een geurkaars, geldt hetzelfde als voor de kleur. De geuren voor de kaarsen kunt u krijgen in hobbyzaken en ze worden toegevoegd aan de verwarmde gesmolten was. Essentiële oliën werken ook uitstekend.

Versiering
Er zijn eindeloze mogelijkheden om uw zelfgemaakte kaarsen te versieren, laat dus uw fantasie de vrije loop gaan.

  • Glitters,                                           
  • Zaden,
  • Schelpen,
  • Gedroogde bloemen,
  • Gedroogd fruit,
  • Schors,
  • Stof,
  • Parels,
  • Steentjes,

 

 

 

 

 

Al deze materialen kunnen zowel in de kaars zelf verwerkt worden als aan de buitenkant van de kaars. Wilt u ze in de kaars vermengen, voeg ze dan toe aan het warme gesmolten mengsel, maar let daarbij wel op dat brandbare materialen niet te dicht bij het lont zitten. Dit zou wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. Tevens kan de kaars daarvan onregelmatig gaan branden, wat tot gevolg kan hebben dat de kaars niet volledig opbrandt. 

 

Voorzichtigheid geboden

Indien u van plan bent zelf kaarsente maken, let dan goed op! Kaarsenwas wordt normaal op zo'n 70 tot 80 graden celcius uitgeschonken en kan dus pijnlijk zijn indien dit op bijvoorbeeld uw handen terecht komt. Doorgaans zullen hier geen brandwonden ontstaan, maar het kan dus zeer pijnlijk zijn. Laat daarom kleine kinderen nooit alleen kaarsen maken, maar zorg dat er altijd een volwassene bij is.

Bezoek Kaarswinkel.nl op ShopMania
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »