- Zelf Waxmelts maken (benodigheden)
- Zelf Reed Diffusers maken
- Kaarsen maken - Starterspakket
- Paraffine
- Stearine Plantaardig
- Sojawas
- Golden Wax - Soy Wax
- Koolzaadwas
- Kerasoy Pillar Blend
- Bijenwas
- Waxconditioner
- UV-Stabilisator
- Kaarsenmallen
- Kaarsenlont / Kaarsenpitten
- Ronde Lont / Pitten
- Stabilo Lonten - Wedo
- Eco Lonten - Wedo
- Houten Pitten
- Buitenlont
- Waxinepitjes met pitvoet
- Kleurpillen / Kleurstof
- Apparatuur
- Materialen
- Terracotta potten
- OP = OP!! - Opruiming
De ontwikkeling van kaarsen
Sfeer met kaarsen
Kaarsen schijnen al eeuwen hun licht op de mens. Waarschijnlijk waren fakkels, gemaakt van plantenstengels en in gesmolten niervet gedoopt, de eerste voorlopers van de kaars zoals we die nu kennen.
De eerste kaarsen
De Romeinen verbeterden dit soort kaars door hier een pit van vlasvezel en later katoenvezel bij te gebruiken. Pas in de middeleeuwen werd het gebruik van bijenwas voor het maken van kaarsen geïntroduceerd. Dit was een hele verbetering met het gebruik van niervet omdat deze kaarsen lang niet zo walmden en stonken. Kaarsen van bijenwas brandde zuiverder en schoner, maar kaarsen van bijenwas waren erg duur en daarom alleen voor de rijken.
Latere verbetering in het kaarsenmaken gebeurde in 1850 met de productie van paraffine, gemaakt uit olie en leisteen. De voordelen hiervan waren de lage kosten voor de te maken kaarsen. Paraffine was betaalbaar, maar had een laag smeltpunt. Door toevoeging van stearine werd het kaarsmengsel hard en duurzaam en brandde de kaars tevens langer.
Met de uitvinding van de lamp in 1879, was het even afgelopen met de populariteit van de kaarsen. Tot aan het begin van 1900 begon de kaars weer gewild te worden. Dit mede door de unieke sfeer die kaarslicht uitstraalt doordat het niet zo scherp is als normaal licht van een gloeilamp.
Symbool van romantiek
Kaarsen waren niet langer de hoofdbron van licht, maar kregen andere gebruiksvormen. Kaarsen zijn het symbool van feestelijkheid, romantiek, sfeer en ceremonie en zijn niet te vergeten erg decoratief. Kaarsen zijn tegenwoordig een mooie aanvulling op ons interieur omdat kaarsen tegenwoordig in allerlei vormen en maten zijn te verkrijgen.
Soorten kaarsen
Doordat kaarsen vaak als decoratie gebruikt worden, zijn de afmetingen, vormen en kleuren zoals hiervoor vermeld zeer talrijk. Het is dus een onmogelijke opgave om hier alle soorten kaarsen te benoemen.
Geurkaarsen
Ook geurkaarsen worden veel gebruikt. Naast sfeer en decoratie geven deze ook nog prettige geuren af wat weer bijdraagt aan ontspanning en welzijn. Aan het kaarsenmengsel worden bij de bereiding natuurlijke of synthetische geurstoffen toegevoegd en soms essentiële oliën. Hierdoor ontstaan kaarsen die een zeer aangename geur verspreiden.
De mogelijkheden zijn oneindig. Er zijn kaarsen die ruiken naar fruit, bloemen, kruiden maar ook geuren met namen als drop, winterse sneeuwvlokken en sex op het strand komen voor. Wellicht de meest bekende geurkaars is de kaars met citroengeur, die bekend staat tot het afstoten van muggen op het terras of binnenshuis.
Drijfkaarsen
De naam zegt het al, namelijk kaarsen die blijven drijven. Als een kaars breder is dan dat hij hoog is zal hij blijven drijven en zo ontstaat dus een drijfkaars.
Gekleurde kaarsen
Door toevoeging van kleurwas kan de kaars door en door gekleurd worden of alleen aan de buitenkant. Dompelkaarsen worden vaak enkel aan de buitenzijde gekleurd, daarentegen worden veel stompkaarsen geheel gekleurd.
Vormkaarsen
Meestal wordt de kaars gevormd door de hete was in een mal te gieten. Door de verscheidenheid van het aantal soorten kaarsenmallen zijn de mogelijkheden tot het maken van verschillende soorten kaarsen onbeperkt. Kaarsen komen dan ook in allerlei vormen en maten voor.
Dompelkaarsen
Kaarsen kunnen ook worden gevormd door ze in de hete paraffine te dopen. Ook worden kaarsen gevormd door ze te dompelen in hete paraffine, te laten stollen en dan weer te dompelen, dit zijn de zogenoemde dompelkaarsen.
Rolkaarsen of geknede kaarsen
Door kaarsenwas in water van ongeveer 50 graden te leggen wordt de was zo kneedbaar dat het in elke vorm gekneed, gerold of gebogen kan worden. De pit wordt er daarna met een lange stopnaald door gestoken en zo ontstaan er zeer aparte kaarsen.
Decoreren met kaarsen
Een groep van kaarsen met verschillende hoogten en/of breedten op een groot plat bord, kaarsenplateau of schaal, is een simpele decoratie en past in ieder interieur. Zowel modern als klassieke kaarsen ontstaan als je vormen en kleuren aanpast. Tevens kan een set van dezelfde kaarsen, al dan niet in een standaard, heel goed staan op een verloren of leeg plekje in huis.